AKTUALNE NOVICE
2019 2018 2017 2016
2015 keyboard_arrow_down
2014
2013
2012
2011
2010
Pasti uporabe neustreznih rešitev za upravljanje z eRačuni
22. MAJ 2015
Katere so pasti uporabe neustreznih rešitev in na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri ustrezne rešitve za upravljanje z eRačuni.
Hramba na UJPnet samo do 2 meseca
V uvajalnem obdobju pred in tudi po 1.1.2015 je bilo večkrat slišati, da bo UJP podatke, tudi eRačune za proračunske uporabnike hranil več mesecev oz. celo do 18 mesecev. Šele z obvestilom dne 14.5.2015  in dejanskim onemogočanjem dostopa do eRačunov starejših kot dva meseca na portalu UJP so proračunski uporabniki spoznali, da potrebujejo za hrambo, ki omogoča stalen vpogled v izdane kot prejete eRačune lastno programsko podporo.Večina bank ne zagotavlja izmenjave vseh vrst računov
Poznamo več vrst računov, ki pa imajo pri knjiženju enotni pomen. Ker proračunski uporabniki ne smejo prejemati računov v papirni obliki, to pomeni, da prav tako ne smejo prejemati npr. »papirnih« dobropisov ali drugih vrst računov (o tem več v Obvestilu v zvezi z dobropisi in elektronskim zavračanjem e-računov iz UJP). Večina bank zagotavlja le izmenjavo e-računa (e-Slog, koda vrste računa 380), med tem ko druge vrste računov (dobropisi, bremepisi, predračuni itn.) niso podprte.

Elektronsko zavračanje
Tako kot je z različnimi vrstami računov, se pri izmenjavi prek bančnega sistema, lahko pojavijo tudi težave z zavračanjem e-računov. E-račune, ki jih  prejmete preko bančnega sistema, morate zavrniti v pisni obliki. Drugi ponudniki elektronskih poti ali tudi portal UJP eRačun pa za razliko od bančnega sistema omogočajo elektronsko zavrnitev eRačuna (UJP o elektronskem zavračanju).
 

Ko se odločate o najustreznejši rešitvi, bodite torej pozorni, da razen varnosti in zanesljivosti celovita rešitev omogoča:
  • Vpogled v izdane in prejete eRačune
  • Trajno arhiviranje
  • Elektronska likvidacija
  • Popolna povezljivost z UJP B2B, poslovnimi, računovodskimi idr. sistemi

Več o eRačunih si preberite na www.eracuni.si ali nam pišite na info@eracuni.si in poslali vam bomo brezplačni priročnik eRačuni.
ZADNJE NOVICE
18. APRIL 2019
Vse bližje na poti do pametnega doma
6. FEBRUAR 2019
Po kreativni poti do znanja
22. NOVEMBER 2018
Registriran ponudnik programske opreme pri Arhivu ...
5. NOVEMBER 2018
Sodelovanje v SPIRIT razpisu E-POSLOVANJE 2019 - ...
2. OKTOBER 2018
Evidenca študentskega dela
VEČ NOVIC